Sluit
Naar boven

365+1 BEELDBAD editie 2016-2017

365+1 BEELDBAD editie 2016-2017

In Oosterhout vond 5 januari een beeldexplosie plaats. Ruim 400 bezoekers uit alle windstreken van de Benelux waren in het voormalig zwembad de Blikken van Stichting BOCK getuige van de spectaculaire opening van het 365+1 Beeldbad, de expositie waaraan 48 creatievelingen een jaar lang werkten en samen tot een kleine 18.000 kunstwerkjes in één tentoonstelling kwamen.

Eind 2015 ontstond het idee bij ons (Servaas Roelandse en Pauline Klein Paste) om met een aantal mensen een visueel dagboek te maken. Elke dag van 2016 een kunstwerkje op het formaat van een vloertegel of wandtegel van het zwembad. Na de oproep op Facebook om een zwembad te vullen met kunstwerken stroomden in mum van tijd tientallen aanmeldingen binnen.

Deelnemers voorzien van papier was de eerst stap, zodat iedereen individueel aan de slag kon. Door Kartonagefabriek Vermijs lieten ze karton snijden op de maat van de bodem- en wandtegel en verstuurden de papierpakketten naar 61 deelnemers.

Op Facebook werd er in een besloten groep werk gedeeld en zo hielden de deelnemers elkaar op de hoogte en motiveerden en stimuleerden ze elkaar om door te gaan.

We kozen ervoor om ons bezig gaan houden met de organisatie van dit omvangrijke project en om niet aan een dagboek te werken. Samenwerkingen ontstonden en zo werd het 365+1 Beeldbad een co-productie tussen H19 en BOCK. Eline Slingerland zorgde voor een prachtige promofilm en studenten van het Radius ontwierpen een unieke en nooit eerder vertoonde scheurkalender.

Alle visuele dagboeken kwamen tussen kerst en oud en nieuw naar het zwembad. Met vele vrijwilligers werd de vloer en de wanden volledig beplakt met kunstwerken. Op 5 januari werd het Beeldbad geopend. De muziek van de promofilm werd door René Welschen omgetoverd naar een bombastisch muziekstuk dat tijdens de opening aangevuld werd door een live drumact en lichtshow.

Het geheel leverde vele publiciteit op: in plaatselijke en meerdere regionale kranten, landelijke nieuwswebsites, een item bij Omroep Brabant TV en zelfs het NOS-journaal besteedde er aandacht aan. Een betere promo voor het evenement en (kunst en cultuur in) Oosterhout was niet te wensen.

Na de opening is het 365+1 Beeldbad drie weken te bezichtigen geweest. In totaal trok de expo meer dan 1000 bezoekers, in verschillende leeftijdscategorieën en vanuit heel Nederland.